Statystyki

  • Odwiedziło nas: 1545275
  • Do końca roku: 241 dni
  • Do wakacji: 48 dni

Kalendarium

Sobota, 2024-05-04

Imieniny: Floriana, Michała

Programy propagujące w szkole zdrowy styl życia

TRZYMAJ   FORMĘ    SZKLANKA MLEKA   OWOCE W SZKOLE   PIERWSZY DZWONEK

O zdrowiu naszym i naszej rodziny w znacznej mierze decydujemy sami – zależy to od naszego stylu życia. Niestety niekorzystnie zmienione zwyczaje żywieniowe i coraz to bardziej siedzący tryb życia powodują duże zagrożenia dla naszego zdrowia, a w konsekwencji choroby i krótsze życie.


Dlatego już dziś zastanówmy się, ile korzyści osiągniemy wprowadzając nawet nieznaczne zmiany w naszym postępowaniu.


W zdrowym stylu najważniejsze jest prawidłowe odżywianie oraz aktywność fizyczna !!!

 

Zalecane są oleje roślinne oraz miękkie margaryny, szczególnie niskotłuszczowe.

 

Odpowiednią ilość białka zapewni jedna porcja ryby, drobiu, grochu, soi lub chudego mięsa czerwonego.

 

Dwie szklanki dziennie zapewniają odpowiednia ilość wapnia. Wybieraj produkty niskotłuszczowe, zwłaszcza jeśli masz nadwagę.

 

Codziennie co najmniej jedna godzina ruchu. Nie zapomnij o wodzie, najlepiej mineralnej, aby uzupełnić utratę składników mineralnych.

 

Codziennie jedz pełnoziarniste produkty zbożowe. Zawarta w nich skrobia dostarcza energię mięśniom, a błonnik reguluje pracę jelit.

 

Codziennie spożywaj co najmniej 5 porcji warzyw i owoców.

Są niskokaloryczne i zawierają dużo witamin, składników mineralnych, błonnika i przeciwutleniaczy.

 

Mleko jest najbardziej naturalnym pokarmem. Dostarcza organizmowi składniki odżywcze w odpowiedniej ilości i proporcji. Należą do nich białko, tłuszcze, węglowodany, wapń oraz fosfor.

 

Aby zachęcić młodzież do spożywania mleka i przetworów mlecznych Unia Europejska dofinansowuje spożycie mleka w placówkach oświatowych. Natomiast programem dopłat popularnie zwanym „Szklanką mleka” administruje Agencja Rynku Rolnego. Dzięki temu młodzież w szkołach otrzymuje mleko w niższej cenie.

 

Program został powołany do życia jako jedno z priorytetowych działań Komisji Europejskiej zmierzających do poprawy stanu zdrowia i sposobu odżywiania, określonych w Białej Księdze KE Strategia dla Europy w sprawie zagadnień zdrowotnych związanych z odżywianiem.

 

Cele programu to:


- trwała zmiana nawyków żywieniowych poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w codziennej diecie,

 

- przeciwdziałanie wzrastającej liczbie osób z nadwagą i wzrostowi zachorowań na choroby cywilizacyjne spowodowane nieodpowiednia dietą.


Warzywa i owoce wspomagają leczenie otyłości, spowalniają starzenie się organizmu, korzystnie wpływają na wygląd cery i włosów.

 

Swe dobroczynne działanie warzywa i owoce zawdzięczają zawartym w nich cennym składnikom pokarmowym – witaminom, minerałom i błonnikowi pokarmowemu.

 

Wśród witamin szczególną rolę zajmują antyoksydanty- witaminy C, E, A. Zwalczają one tzw. wolne rodniki – agresywne atomy lub cząsteczki uszkadzające komórki organizmu. Dzięki czemu zmniejszają zachorowalność na nowotwory !!!


W ramach Ogólnopolskiej Kampanii Profilaktyki Zakażeń Meningokokowych „Nie! Dla meningokoków” wystartował program edukacyjny „Pierwszy Dzwonek” skierowany do szkół
 

Celem programu jest przekazanie uczniom podstawowych informacji dotyczących:


• możliwych dróg zakażenia

meningokokami grupy C,
• podstawowych zasad profilaktyki zakażeń wywołanych przez meningokoki grupy C,
• utrwalenia podstawowych zasad higieny.

 

Meningokoki to groźne bakterie wywołujące niebezpieczne dla zdrowia i życia człowieka choroby. Najpoważniejsze z nich sepsa

(posocznica) i zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych.

 

Meningokoki mogą wywoływać również – zapalenie gardła, ucha środkowego, płuc, osierdzia, stawów, spojówek, szpiku kostnego i inne schorzenia.