Statystyki

  • Odwiedziny: 878901
  • Do końca roku: 44 dni
  • Do wakacji: 216 dni

Kalendarium

Sobota, 2018-11-17

Imieniny: Grzegorza, Salomei
Jesteś tutaj: Start / Jadłospis

Jadłospis

 

 klik

 

 

DZIEŃ  TYGODNIA

               OBIAD

od 22.10.2018r. do 31.10.2018r.

PONIEDZIAŁEK

   22.10.2018r.

Kapuśniak. Kluseczki, karkówka duszona w sosie pieczeniowym, surówka
z warzyw mieszanych, kompot.  (1,3,7,9)

     WTOREK

   23.10.2018r.

 

Barszcz biały z makaronem. Kotlet schabowy, surówka z białej kapusty, ziemniaki, kompot. (1,3,7,9)

      ŚRODA

   24.10.2018r.

Pomidorowa z ryżem. Pulpet gotowany
w sosie koperkowym, marchew

z chrzanem, ziemniaki,  kompot. (1,3,7,9)

    CZWARTEK

   25.10.2018r.

Ogórkowa. Spaghetti, kompot. (1,7, 9)

     PIĄTEK

   26.10.2018r.

Szczawiowa z makaronem.  Paluszki rybne, surówka z kwaszonej kapusty, ziemniaki, kompot. (1,3,7,9)

 PONIEDZIAŁEK

   29.10.2018r.

Jarzynowa z mięsem. Kluski leniwe z serem, surówka z marchewki i jabłka, kompot.      (1,3,7, 9)

     WTOREK

   30.10.2018r.

Rosół z makaronem. Udko pieczone
w rękawie, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, kompot.  (1,7,9)      
           

      ŚRODA

   31.10.2018r.

Żurek. Kiełbasa biała z makaronem w sosie pomidorowym,  kompot. (1,7,9)

    CZWARTEK

   01.11.2018r.

 WSZYSTKICH   ŚWIĘTYCH

      PIĄTEK

   02.11.2018 r.

Dzień wolny od zajęć dydaktycznych.

Dni 10.10.2018r. 0raz 02.11.2018r. są odpisane i odliczone w miesiącu listopadzie.

 Intendent - p.Anna Smakowska,  kierownik świetlicy p. Barbara Zwolińska,  kucharka - p. Justyna Orlik

ALERGENY

Produkty, które u osób uczulonych najczęściej wywołują reakcję alergiczną, to przede wszystkim mleko krowie, białko jaja kurzego, orzeszki ziemne, a niekiedy także skorupiaki i ryby morskie. To jednak nie wszystkie pokarmy potencjalnie niebezpieczne dla alergików.

Występowanie alergii na dany produkt jest uwarunkowane wiekiem uczulonych osób i częstością codziennego spożycia produktu w danych regionie geograficznym. W Polsce, u małych dzieci uczulenie na alergeny pokarmowe w postaci od łagodnych objawów skórnych aż do wstrząsu anafilaktycznego włącznie, wywołują najczęściej białko mleka, białko jaja kurzego oraz orzechy arachidowe.

Te trzy wymienione źródła alergenów pokarmowych mają szeroki zasięg. Alergia na nie należy do problemów uniwersalnych, zarówno w skali Europy, jak i świata. Część produktów natomiast, których spożycie jest zróżnicowane geograficznie, ma głównie znaczenie regionalne. Przykładowo w krajach skandynawskich większy problem niż w Polsce stanowi uczulenie na mięso ryb morskich, a w krajach basenu Morza Śródziemnego uczulenie na skorupiaki.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.  Informacje o alergenach muszą być więc dostępne dla konsumenta – ucznia i jego rodzica.

W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

 

14  najpopularniejszych  alergenów  wymagających uwzględnienia
 w  jadłospisie  żywieniowym

  1. Ziarna zbóż  - zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, owies, jęczmień, orkisz a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
  2. Skorupiaki  oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  6. Ziarno sojowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
  8. Orzechy z drzew orzechowych – tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
  11. Ziarno sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  12. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  13. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  14. Dwutlenek siarki oraz siarczyny - w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.