Statystyki

  • Odwiedziło nas: 1540752
  • Do końca roku: 256 dni
  • Do wakacji: 63 dni

Kalendarium

Piątek, 2024-04-19

Imieniny: Alfa, Leonii
Jesteś tutaj: Start / Kalendarz

Kalendarz

Artykuły

ALERGENY

2017-04-26

ALERGENY

Produkty, które u osób uczulonych najczęściej wywołują reakcję alergiczną, to przede wszystkim mleko krowie, białko jaja kurzego, orzeszki ziemne, a niekiedy także skorupiaki
i ryby morskie. To jednak nie wszystkie pokarmy potencjalnie niebezpieczne dla alergików.

Występowanie alergii na dany produkt jest uwarunkowane wiekiem uczulonych osób i częstością codziennego spożycia produktu w danych regionie geograficznym. W Polsce,
u małych dzieci uczulenie na alergeny pokarmowe w postaci od łagodnych objawów skórnych aż do wstrząsu anafilaktycznego włącznie, wywołują najczęściej białko mleka, białko jaja kurzego oraz orzechy arachidowe.

Te trzy wymienione źródła alergenów pokarmowych mają szeroki zasięg. Alergia na nie należy do problemów uniwersalnych, zarówno w skali Europy, jak i świata. Część produktów natomiast, których spożycie jest zróżnicowane geograficznie, ma głównie znaczenie regionalne. Przykładowo w krajach skandynawskich większy problem niż w Polsce stanowi uczulenie na mięso ryb morskich, a w krajach basenu Morza Śródziemnego uczulenie na skorupiaki.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.  Informacje o alergenach muszą być więc dostępne dla konsumenta – ucznia i jego rodzica.

W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

14  najpopularniejszych  alergenów  wymagających uwzględnienia  w  jadłospisie  żywieniowym

  1. Ziarna zbóż  - zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, owies, jęczmień, orkisz a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
  2. Skorupiaki  oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  6. Ziarno sojowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)/
  8. Orzechy z drzew orzechowych – tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
  11. Ziarno sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny - w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l
    w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie
    z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
Czytaj więcej o: ALERGENY

Spotkanie z absolwentem

2017-04-26
Powiększ zdjęcie

W poniedziałek, 24 kwietnia 2017 roku  w  Zespole Szkół w Grabowie odbyły się kolejne zajęcia w ramach realizacji cyklu "Spotkania z absolwentami". Gościem naszej szkoły był Pan Tomasz Pietrzak- obecny wójt Gminy Grabów. Opowiedział on uczniom o swoich sukcesach i porażkach w latach szkolnych i w życiu dorosłym. Wymienił ukończone szkoły i uczelnie. Położył szczególny nacisk na systematyczność w realizacji postawionych sobie celów. Na własnym przykładzie udowadniał uczniom, że niepowodzenia mogą dać impuls do samorozwoju i być początkiem osiągnięcia sukcesu. Zainteresował młodzież książką swojego autorstwa "Jak zostać szefem?". Uczniowie żywo reagowali na opowiadania Gościa i chętnie się wypowiadali.

W spotkaniu aktywnie uczestniczyło 155 uczniów Gimnazjum. W tym 44 z klas pierwszych, 57 z klas drugich oraz 54 z klas trzecich. Obserwatorami byli: dyrektor GCKB p. Jarosław Pucek, dyrektor Zespołu Szkół p. Mariusz Jagielski.

Organizator spotkania- nauczyciel biologii Iwona Morawska.

Czytaj więcej o: Spotkanie z absolwentem

XVII Powiatowy Turniej Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego

2017-04-26
Powiększ zdjęcie

26 kwietnia 2017 roku w Szkole Podstawowej w Wilczkowicach policjanci łęczyckiego ruchu drogowego w ramach akcji „Kręci mnie bezpieczeństwo” przeprowadzili powiatowe eliminacje do Turnieju Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego. Po eliminacjach szkolnych i gminnych przyszedł czas na eliminacje powiatowe. W tym etapie udział wzięło sześć szkół podstawowych i pięć gimnazjów z powiatu łęczyckiego. Uczniowie rywalizowali w czterech konkurencjach. Uczestnicy turnieju sprawdzali swoją wiedzę teoretyczną rozwiązując testy, po czym znajomość przepisów i znaków ruchu drogowego weryfikowali przejeżdżając miasteczko ruchu drogowego. Obok tych konkurencji uczniowie doskonalili jazdę rowerem po torze przeszkód a także sprawdzali wiedzę z pierwszej pomocy przedmedycznej. Wśród gimnazjów III miejsce zajęli uczniowie z Piątku, II – młodzież z Nowego Gaju,

na I miejscu

 uczniowie gimnazjum w Grabowie

Adam Jaśkiewicz, Norbert Stępniak, Bartosz Subocz


Opiekun drużyny p. Ewa Szczech. 

Czytaj więcej o: XVII Powiatowy Turniej Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego